Milna, otok Brac

              Kristalno čisto more, domaća zdrava hrana, idealni uvjeti za ronjenje, jedrenje, ribolov, česta i brza povezanost s kopnom, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto. Ta minijaturna oaza sredozemne kulture življenja u dnu dubokog zaljeva na krajnjoj jugozapadnoj točci otoka Brača, pošteđena stihije i nervoze modernog života, mjesto je bogate pomorske, ribarske i vinogradarske povijesti koju prizivaju kapetanske palače, ribarske i težačke kuće. Najbolja prirodna luka na otoku Braču i prekrasno more pravi su raj za nautičare i ljubitelje morskih dubina, a za štovatelje kulturne baštine i avantura blizina Dubrovnika, Zlatnog rata, Cetine, Splita i drugih zanimljivih odredišta otvara mogućnosti brojnih izleta.

       Milna je izgrađena u bračkom kamenu, okrenuta suncu i njegovom zalazu, zaštićena od pogubnih vjetrova i osvježavana ljetnim popodnevnim maestralom. Uvala u kojoj je smještena Milna račva se u dva rukava, Žalo i Panteru. Danas se na tom prostoru nalazi marina s više privezišta, moderno opremljena za siguran boravak i servis nautičarima iz cijelog svijeta. Ljepote obližnje luke Bobovišća, sela Ložišća i Podhume, okolnih plaža i skrovitih uvala u sjeni borova dodatna su garancija nezaboravnog odmora daleko od buke i stresa modernog života Naselje se razvilo početkom 17. stoljeća, te je bilo najvažnija luka na Braču do sredine 20. Stoljeća. U nju je do ranih 1980-ih pristajao i trajekt.

          Milna je prvenstveno turističko mjesto, s dvije marine, nekoliko hotela, poštom, domom zdravlja i velikim brojem vrlo razvedenih uvala. U Milni se nalazi i pogon za preradu ribe, a velik se dio stanovništva bavi uzgajanjem maslina te ribolovom. Milna zbog svog iznimno dobroga položaja (duboki zaljev koji gleda na Splitska vrata) ima velik pomorski potencijal koji i djelomično iskorištava. Na milnarskoj se rivi nalazi nekoliko restorana, slastičarnica i trgovina. Premda se mjesto Milna nalazi na zapadnoj strani Brača, mnogobrojne su uvale (Pasikova, Lučice, Maslinova, Osibova...) smještene na jugozapadnome dijelu Brača (najrazvedeniji dio obale otoka) i udaljene su samo 20-ak minuta hoda od izlaza iz mjesta. Sredinom XIX. st. u milnarskim brodogradilištima sagrađeno je čak 16 jedrenjaka. Karakteristični dalmatinski brod bracera (koja je ime dobila po talijanskom nazivu otoka Brača, Brazza), svoj prototip je dobila upravo u Milni.

Kontakt

Branko Desić
uvala Osibova, Kalina 39
21405 Milna
branko.desic@gmail.com
Telefon/Mobitel:
++385(0)98 98 34 653 / ++385(0)1 3896 204

Milna, otok Brac

Pročitaj detaljnije


Linkovi